8 meest effectieve manieren om oude huisgeuren te verwijderen (2024)

Oude huizen hebben een schilderachtig karakter en charme waar weinig nieuwbouwwoningen aan kunnen tippen. Helaas kunnen deze zelfde oude huizen ook die muffe, stilstaande geur ervaren. Vandaag hebben we het over deze 8 verschillende manieren om van oude huisgeuren af ​​te komen.

8 Most Effective Ways to Remove Old House Smells (1)

Dit bericht bevat affiliatielinks, inclusief maar niet beperkt tot Amazon Associates. Als zodanig verdien ik met in aanmerking komende aankopen. Volledige openbaarmaking gelegenhier.

Hoe zich te ontdoen van oude huisgeuren

Als je net een oud huis hebt gekocht of geërfd: gefeliciteerd! Zeker, er zijn er meerdereuitdagingen van het bezitten van een oud huis, maar persoonlijk denk ik dat het al het werk absoluut waard is.

Als je oude huis niet zo fris ruikt als de inkt op je koop- en verkoopovereenkomst, zijn hier 8 manieren om van oude huisgeuren af ​​te komen.

Vergeet niet om die oude huisgeur kwijt te raken, zowel voor als tijdens het voltooien van je kluschecklist voor schoonmaak bij verhuizing.

1. Zoek de bron op

Begrijpen wat de oorzaak is van oude huisgeuren is essentieel bij het wegwerken van oude huisgeuren. Het is duidelijk dat het een stuk eenvoudiger is om de bron van de stank te verwijderen dan deze gewoon met iets anders te maskeren. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan...

Er zijn5 redenen waarom oude huizen stinken, waarbij schimmel en meeldauw de meest voorkomende oorzaak zijn:

8 Most Effective Ways to Remove Old House Smells (2)

Dus….. waar begin je met het vinden van de bron van de stank? Gebruik je zintuigen en zoek hoog en laag rond je huis.

Volg je neus – misschien bevindt de stank zich slechts in één deel van het huis (misschien deed een vorig huisdier er de voorkeur aan zijn behoefte in één kamer te doen).

Voer een visuele inspectie uit in uw kelder,kruipruimte en zolder op lekkages en schimmel. Controleer onder elke gootsteen, elke kraan en alle leidingen in uw huis op lekkages. Als je iets vindt, repareer het dan zo snel mogelijk.

Als u de bron niet kunt vinden, kunt u overwegen contact op te nemen met een professional. Als het huis naar schimmel ruikt, schakel dan een loodgieter in om oude leidingen te inspecteren op waterlekken.

2. Laat de zon binnenkomen

Weet je nog dat je oma op de eerste mooie lentedag alle ramen openzette? Mijn moeder noemde het ‘De stank eruit laten!’

Nou, oma en moeder waren iets op het spoor.

Gooi die gordijnen weg en open de ramen om frisse buitenlucht naar binnen en muffe lucht naar buiten te laten circuleren.

Het gaat erom de luchtstroom door het hele huis te bevorderen, inclusief alle hoekjes en hoekjes van oude huizen. Open alle ramen en deuren met horren. Zet ventilatoren aan om een ​​zijwind te creëren of lucht in de donkere hoeken van een oud huis te laten stromen.

Het openen van een huis doet meer dan alleen frisse lucht laten circuleren en een huis laten drogen. Het laat ook zonneschijn binnen. Het UV-licht van de zon is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en zorgt voor extra droge warmte om de geuren van het oude huis te verwijderen.

En als je het nog een stapje verder wilt brengen, zorg er dan voor dat je het klassieke nummer uit de jaren zestig schalt “Laat de zon binnen' van The Fifth Dimension terwijl hij de ramen openbrak. 😉

3. Ontvochtigen

Als uw huis vochtig is, kunt u naast het binnenlaten van lucht en zonlicht ook overwegen om te investeren in een luchtontvochtiger of twee.

Laat deze luchtontvochtigers draaien om het overtollige vocht uit de lucht te verwijderen (waar schimmel van houdt) en de boel nog verder uit te drogen.

De beste plek om een ​​luchtontvochtiger te plaatsen? Waar je ook zou willenverwacht overtollig vocht– vooral kelders, kruipruimtes en badkamers.

En onthoud: om goed te kunnen functioneren, hebben luchtontvochtigers ruimte nodig om de luchtstroom op peil te houden. Plaats het niet te dicht bij meubels of muren. Anders wordt de luchtstroom beperkt en werken ze niet effectief.

Luchtontvochtigers zijn er in verschillende maten, dus lees zeker deze tips van Consumer Reports, die deze luchtontvochtigers aanbeveelt die verkrijgbaar zijn via Amazon ofDoe-het-zelf-zaak.

4. Schimmel opruimen

Schimmel komt niet alleen het meest voorbron van oude huisgeuren, schimmel is ook eengevaar voor de gezondheid van het milieu. Schimmels kunnen allergieën en bestaande ademhalingsproblemen zoals astma verergeren, of ernstigere infecties veroorzaken bij mensen met een aangetast immuunsysteem.

Ga daarom voorzichtig te werk voordat u schimmel opruimt.

Het is zelfs aan te raden dat als u eenplek groter dan 10 ft2Als u een verborgen of giftige schimmel vermoedt, schakel dan een saneringsprofessional in.

Als u besluit zelf verder te gaan met het reinigen van schimmels, lees dan eerst de EPA’sKorte handleiding over schimmel en vocht in uw huisom te bepalen hoe u schimmel in uw huis veilig kunt aanpakken.

Hier zijn een paar tips uit die gids om uw blootstelling aan schimmels in de lucht te beperken:

  • Alleen schoonmakers:Schop kinderen, huisdieren, zwangere vrouwen en iedereen met ademhalingsproblemen het huis uit.
  • Draag handschoenen:Raak schimmel of beschimmelde voorwerpen niet met blote handen aan!! Gebruik lange handschoenen – handschoenen die tot het midden van uw onderarm reiken. Als u sterke schoonmaakmiddelen gebruikt, overweeg dan industriële handschoenen.
  • Draag een bril:Bij voorkeur het soort zonder ademhalingsgaten.
  • Draag een ademhalingsapparaat:Bij voorkeur een N-95-masker. Zorg ervoor dat het masker goed om uw gezicht past.

5. Reinig tapijten en bekleding

Poreuze stoffen, zoals tapijtvezels en raambekleding, houden ervan geuren vast te houden. Tabak, vlekken van huisdieren, niet goed schoongemaakte vloeistoffen, zelfs braaksel (sorry, ik moest daarheen...)

Helaas hebben tapijten en meubelstoffen de neiging om deze geuren ongelooflijk lang te absorberen.

Gelukkig zijn er een paar opties om de bron van geuren in huishoudtextiel aan te pakken.

Voor een lichtere reiniging strooi je zuiveringszout, laat je het een nachtje staan ​​om de geurtjes te absorberen, en zuig je het de volgende dag op met een stofzuiger. Of spuit een combinatie van witte azijn en water op de bekleding.

Als je een diepere reiniging nodig hebt (en dat zal waarschijnlijk ook gebeuren), overweeg dan om een ​​tapijtreiniger (of een tapijtreiniger) te kopener een huren), of neem de taak uit handen en huur eenprofessionele reiniger.

[Verwant bericht:10 manieren om oude geuren uit tapijten te verwijderen]

Of het is misschien het beste om het tapijt eruit te trekken, de raambekleding naar beneden te trekken en ze helemaal te vervangen.

Als u het geluk heeft in een oud huis te wonen, staat u misschien wel de aangename verrassing te wachten: prachtige hardhouten vloeren die onder dat tapijt verborgen liggen!

6.Was muren en plafonds

Het is misschien moeilijk te geloven, maar muren en plafonds kunnen ook geuren herbergen. Rook, vet en zelfs schimmel.

Je eerste instinct kan een nieuwe verflaag zijn. Maar voordat je naar die verfkwast grijpt, moet je eerst de muren en het plafond goed schoonmaken.

U kunt uw eigen schoonmaakproduct zelf maken met behulp van een verscheidenheid aan recepten online, zoalsBob Villadie een combinatie van azijn, borax of bleekmiddel met warm water gebruiken.

Veeg het mengsel met een spons over de muren om vet, schimmel en andere geuren van muren en plafonds te verwijderen. (Denk eraan als u schimmel vermoedt: draag een veiligheidsbril, handschoenen en een masker!)

Eenmaal droog, geef de muuroppervlakken een snuiftest (ja, je ZULT er raar uitzien als je aan je muren ruikt...) en werk de plekken bij waar de geur nog steeds blijft hangen.

Oh, en als je toevallig die plakkerige popcornplafonds hebt (mijn medeleven als dat zo is. Ik heb deze ook 😔), vernevel dan met hetzelfde reinigingsmengsel met eenspuitflesom in die spleten te komen.

Helaas, als de geur van het oude huis nog steeds blijft hangen, moet u mogelijk uw toevlucht nemen tot het verwijderen van oud behang of schilderen met een op olie gebaseerd, schimmelbestendig middel.verfprimerom de muren af ​​te dichten.

Kanttekening

Hoewel de nadruk bij het schoonmaken op de muren en plafonds moet liggen, kun je ook wat schoonmaakplezier besteden aan deze andere delen van het huis, waaronder:

  • Plinten
  • Verlichtingsarmaturen, schakelaars,lampen vervangen
  • Radiatoren (gietijzeren radiatortips)
  • Ramen (schoonmaak tips)
  • Jaloezieën (voor houten en vinyl jaloezieën: dompel een zachte doek in azijn en veeg af)

7. Neutraliseer de lucht

Als je een klein budget hebt, kun je muffe geuren absorberen door een open bakje of zuiveringszout, witte azijn of zelfs kattenbakvulling neer te zetten. Heck, zelfs droogvellen geplaatst in ingebouwde kasten enkastenkan helpen.

Een andere sterkere optie is het uitdelen van zakjes geurneutralisatoren die actieve kool gebruiken.

Wat is actieve kool? (Goede vraag. Ik moest het zelf opzoeken…..) Het is een zeer adsorberend materiaal dat geurveroorzakende chemicaliën (en ook niet-geurende chemicaliën) uit de lucht opvangt.

Online is er een grote verscheidenheid aan geurneutralisatoren verkrijgbaar. Persoonlijk hebben we gebruiktVochtRidin onze kelder en voelde een verbetering in de vochtigheid.

Als je een geurneutralisator nodig hebt met een maar meer punch, dan is deze elektrischHamilton Beach TrueAir kamergeurverwijderaarkomtaanbevolenom muffe oude huisstank snel en effectief te verwijderen.

8. Reinig het HVAC-systeem

Kanalen, leidingen, ventilatieopeningen en andere onderdelen van uw verwarmings- en koelsystemen stapelen zich opstofen vuil door de jaren heen. En in sommige gevallen kan het ook schimmel aantrekken. Het is heel goed mogelijk dat vorige eigenaren hun HVAC niet hebben onderhouden.

En als de bron van oude huisgeuren zich in uw HVAC-systeem bevindt, kan de geur nog erger worden! Het kan zijn dat u onbedoeld de geur van een oud huis door uw huis verspreidt. Zoals Homer Simpson zou zeggen: DOH!

8 Most Effective Ways to Remove Old House Smells (3)

Afhankelijk van uw type HVAC-systeem, wilt u mogelijk uw luchtfilter(s) in uw systeem vervangen. Het luchtfilter dient om luchtverontreinigende stoffen in uw huis op te vangen. En dat filter is mogelijk verstopt en gevuld met wat de geur van een oud huis veroorzaakt.

Nadat u het filter heeft vervangen, moet u eenonderhoudsschemaom ervoor te zorgen dat het filter regelmatig wordt uitgeschakeld.

Als u een grondigere reiniging van uw HVAC-systeem overweegt, bekijk dan de EPA’sMoet u de luchtkanalen in uw huis laten reinigen?en bel een professional.

gerelateerde berichten

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe berichten? Volg mij zeker verderPinterest,Facebook,InstagramofTwitteren.

Of beter nog… Schrijf je hieronder in!

Mijn maandelijkse (toegegeven, soms meer, soms minder….) e-mails zijn als het ontvangen van een onverwachte brief van een oude vriend ZONDER dat je je pantoffels hoeft aan te trekken en naar je mailbox hoeft te lopen…. Zien? Ik heb je, mijn vriend!)

Wil je dat ik meer berichten publiceer met waardevolle tips en hulpmiddelen? Voorzie mij van cafeïnechai latte, en ik zal sneller schrijven. 😊

[Opmerking: mijn berichten zijn trots verbonden met deze geweldigepartijen koppelenvol DIY-ideeën en inspiratie!]

8 meest effectieve manieren om oude huisgeuren te verwijderen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6081

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.