Hoe een plant nieuw leven in te blazen die opdroogde?9 eenvoudige stappen uitgelegd - kamerplanten hoek - de experts van het kamerplanten (2024)

Als je per ongeluk een plant te lang ongewatert hebt gelaten en deze is droog en knapperig geworden, vraag je je misschien af of je hem kunt redden.

Soms kan het probleem van het uitdrogen voortkomen uit te veel zon of van te veel water (ja, dat kan je plant laten drogen omdat rotte wortels geen water kunnen opweek).

Het vinden van de oorzaak zal het belangrijkste onderdeel zijn, maar als je het vindt, kun je dan een plant die uitdroogde nieuw leven inblazen?

Gelukkig kun je een plant nieuw leven inblazen die uitdroogt zolang de wortels zelf niet helemaal droog zijn, door deze 9 eenvoudige stappen te volgen:

  1. Vind de oorzaak
  2. Beoordeel de schade
  3. Weken indien van toepassing
  4. Snijd weg dode materie
  5. Re-Pot in Fresh Compost
  6. Ga naar een schaduwrijke plek
  7. Water licht
  8. Voeden
  9. Voer

Hoewel de stappen eenvoudig lijken, is het van cruciaal belang dat je ze precies goed krijgt als je wilt dat je plant overleeft.

Gelukkig kun je hier precies vinden hoe je ze allemaal met succes kunt doen:

Inhoudsopgave

Kan een uitgedroogde plant worden gered?

Soms kunnen gedroogde planten worden opgeslagen - maar niet altijd.

Het hangt af van hoe snel je hebt gemerkt dat er een probleem is, waar het probleem vandaan kwam en hoe effectief je de plant weer tot gezondheid kunt verzorgen.

Als uw plant gezonde wortels heeft, kunt u deze misschien redden, maar sommige planten moeten gewoon worden vervangen.

De wortels zijn hier de sleutel, als de wortels van de plant volledig zijn uitgedroogd, kun je helaas de plant niet redden.

Een oorzaak van dergelijke schade is het achterlaten van planten op de radiator in de winter.Radiatoren koken de wortels van uw plant als u niet voorzichtig bent.

Hier leest u hoe u het kunt vermijden in een gedetailleerd bericht dat ik erover heb geschreven.

9 stappen om een uitgedroogde plant te redden

Er zijn een paar eenvoudige dingen die u kunt doen die u zullen helpen een plant te redden die is opgedroogd.

Laten we onderzoeken welke stappen we moeten volgen.

Stap 1: Zoek de oorzaak

Je kunt een plant niet redden als je niet weet wat er mis is - en je maakt het misschien erger.

Denk na over wat er onlangs met uw fabriek is gebeurd.

Ben je vergeten het water te geven?Als dat zo is, is dat waarschijnlijk duidelijk;De grond zal droog en poederachtig zijn en de plant heeft misschien veel van zijn bladeren verloren.

Denk echter ook aan andere problemen.

Als het weer bijvoorbeeld plotseling heet is geworden, is je plant misschien opgedroogd omdat het te veel zon krijgt en zijn wortels koken.

Als alternatief, als u uw plant te veel gebruikt, kunnen de wortels rotten en het kan sterven van de dorst omdat het vocht niet meer kan opzuigen.

Het bepalen van de oorzaak is absoluut de sleutel om uit te werken hoe de plant nieuw leven kan worden ingeblazen;Zonder een bekende oorzaak heb je geen hoop om het te redden.

Stap 2: Beoordeel de schade

Hoe slecht is het?Heeft uw plant al zijn bladeren verloren?Is het volledig verschrompeld?

Er is soms niets dat je kunt doen, maar je kunt het altijd proberen, zelfs als een plant er helemaal weg uitziet.

Sommige planten zullen overleven, zelfs als ze verlorenal hun bladeren, anderen kunnen zelfs herhalen van slechts een stukje gezonde wortel.

Het begrijpen van de schade is uiterst belangrijk en, slechtere casusscenario, als de plant geen bladeren meer heeft en deze volledig is uitgedroogd, kijk dan snel naar de wortels.

Hier heb ik een complete gids met foto's om planten klein te houden, kijk eens en kijkHoe de wortels van een gezonde plantziet eruit als.

Als de wortels worden uitgedroogd en ze lijken gemakkelijk te breken, is het misschien te laat.

Bekijk hoe slecht je plant is en beslis of het de moeite waard is om het te redden.Meestal is het geen kwaad om het te proberen!

Stap 3: weken indien van toepassing

Als je plant is uitgedroogd omdat je het bent vergeten water te geven of het heeft te veel zon, het eerste wat je moet doen, is de hele pot in wat water plaatsen en het grondig weken.

Laat het vullen met water en laat de grond volledig verzadigd raken.

Een goede truc is om ze in de gootsteen of de badkuip te weken.Het is eenvoudiger, minder rommelig en kan grotere planten passen.

Dit zal helpen om de wortels af te koelen en ervoor te zorgen dat de plant onmiddellijk toegang heeft tot zoveel water als hij wil.Je kunt dit ongeveer tien minuten doen en de plant dan ergens cool plaatsen om te zien of deze herstelt.

Ik heb deze methode meerdere keren gebruikt op planten die op zonnige dagen zijn verwaarloosd, en het zal ze meestal nieuw leven inblazen als je het snel doet.

Laat de planten echter niet te lang in water achter;Ze moeten ademen en dat doen ze door hun wortels.

Stap 4: Trim weg weg dode materie

Voor planten met veel opgedroogde en dode stengels, bladeren, enz., Wil je misschien wat bijsnijden.

Dit zal de plant aanmoedigen om zich te concentreren op nieuwe, gezonde groei, in plaats van oude, gewonde groei.

Gebruik een scherpe schaar om plantenmaterie weg te snijden die niet langer gebruik is van de plant en deze in uw compost weg te gooien.

Ik compost altijd dode bladeren.

Je zou beter de wortels niet kunnen storen als deze kan worden vermeden, maar als je plant volledig dood boven het oppervlak is, moet je dat misschien wel.

Als je merkt dat de wortels erg bros of erg papperig zijn, maar er is wat goede wortel over, snijd alle slechte dingen af.

Maak ruimte voor nieuwe wortels om te groeien en hanteert wat er overblijft van de wortels met grote zorg.

Stap 5: Re-Pot in Fresh Compost

Als je je plant moet opgraven, wil je het opnieuw poten.

U moet op dit moment een nieuwe compost gebruiken om uw plant de beste kans op herstel te geven.

Merk op dat je dit niet hoeft te doen als je plant net een beetje uitgedroogd is - een soak kan alles zijn wat het nodig heeft om te herstellen.

Wanneer de wortels die je blootstelt nat en verrot zijn, moet je ze een beetje kans geven om uit te drogen voordat je ze in nieuwe grond legt.Doe ze op een stukje keukenhanddoek (om vocht te absorberen) en laat ze een paar uur ergens schaduwrijk.

Zet ze niet in de zon - wortels willen nooit worden blootgesteld aan direct zonlicht.De lucht moet voldoende zijn om ze te drogen.

Zodra ze droog zijn (of als je niet met rotte wortels te maken hebt), kun je ze opnieuw poten.

Behandel de wortels zachtjes en vestig ze een beetje onder het oppervlak van de verse grond.

We hebben af en toe succes gehad met het opnieuw maken van wortels nadat een plant is overleden, maar wees niet te teleurgesteld als dit niet werkt;Dat zal het vaak niet.

Stap 6: Ga naar een schaduwrijke plek

Nadat u uw plant hebt watergedraaid (of opnieuw gekoppeld, afhankelijk van de omstandigheden), moet u het ergens schaduwachtig plaatsen.

Zelfs lichtminnende planten zullen beter herstellen van de schok van het uitdrogen als ze niet een tijdje worden blootgesteld aan direct zonlicht.

We plaatsen altijd planten die een paar uur in schaduwrijke gebieden zijn opnieuw in schaduwrijke gebieden.Dit geeft hun wortels de tijd om zich in de grond te vestigen en vermijdt ze te benadrukken bovenop de schok van getransplanteerde.

Je kunt ze terug naar een zonnige plek verplaatsen zodra ze een beetje hebben gevestigd.

Als je je plant grondig hebt doorweekt, zal het ergens schaduwachtig zijn, zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft, waardoor de wortels een goede kans krijgen om veel vocht op te nemen en aan de plant aan te bieden.

Stap 7: Water licht

Voor planten die net opnieuw zijn gesneden, water geven hun verse compost een beetje water.

Je zou het niet helemaal moeten overspoelen, omdat dit al kwetsbare wortels verstoort.

Zet het oppervlak gewoon licht water en zorg ervoor dat er vocht beschikbaar is voor de plant.

Behandel je plant als een zaailing en geef hem net een beetje water tegelijk, zorg ervoor dat je het niet overspoelt en verstoort.

Hoewel diepe wateringen in het algemeen beter zijn, zullen in dit geval weinig en vaak zorgen dat uw plant water heeft en niet te veel wordt gewaterd.

Stap 8: Nurture

Bekijk je plant een paar dagen.

Hopelijk begint je nieuwe shoots te zien beginnen.Afhankelijk van de soort, kunnen deze zeer snel verschijnen, maar sommige zullen langer duren.

Scheuten zijn vaak lichtgroen en in het begin erg dun.

Blijf uw plant zorgvuldig behandelen.Het zal geschokt zijn en zijn energiereserves zullen laag zijn.

Water het klein en vaak, en bescherm het tegen fel zonlicht - nieuwe bladeren zijn kwetsbaar voor branden.

We plaatsen soms een stuk papier tussen planten en de zon;Dit is voldoende om ze licht te geven, maar kan hen beschermen tegen branden.

Met zorg zou je je plant na verloop van tijd moeten zien terugkomen, als het voldoende kracht heeft om te herstellen van uitdrogen.

Stap 9: Feed

Sommige mensen raden aan om je plant te voeren als deze is uitgedroogd.

Dit kan zijn voedingsstoffen stimuleren en helpen zijn bladeren opnieuw te groeien en sneller te stelen.

We doen dit echter niet - hoewel we de pot extra compost kunnen toevoegen.Water zal de voedingsstoffen hiervan in de grond beneden wassen.

Planten die zijn bevrucht, hebben meestal meer water nodig, dus als de plant te droog is geweest, lijkt dit geen goede combinatie.

Over het algemeen zullen planten zich richten op het gebruik van energie die al in hun wortels is opgeslagen, in plaats van meer uit de grond te trekken.

De strategie werkt echter zeker voor sommige mensen en het is geen kwaad om te proberen-bewerkt uw fabriek niet te veel.

Dat zal het waarschijnlijk schaden en zijn groei aanzienlijk terugzetten.

Volg de aanwijzingen op het pakket of doe iets minder dan aanbevolen.

U moet uw waterschema enigszins verhogen wanneer u net een plant hebt bevrucht, maar controleert altijd dat de grond een beetje uitdroogt tussen de waterpunten om te voorkomen dat de wortels rot worden.

Duw de punt van uw vinger een centimeter in de grond;Als het droog is, is de plant klaar voor meer water.

En zo doe je het!

Laatste gedachten

U kunt niet altijd planten opslaan die zijn opgedroogd, maar met een zorgvuldige behandeling kunt u dat misschien wel.

Probeer regelmatig water en controleer je planten om de paar dagen om te voorkomen dat ze zo droog worden dat ze niet nieuw leven kunnen worden ingeblazen.

Als je er een wanhopig op zoek bent naar een drankje, geef het dan een goede, lange weken om de grond volledig te verzadigen en de dode groei te verwijderen die de energie van de plant zal aftappen.

Hoe een plant nieuw leven in te blazen die opdroogde?9 eenvoudige stappen uitgelegd - kamerplanten hoek - de experts van het kamerplanten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5965

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.