Wat zijn watermijten? Zijn ze schadelijk? (2024)

Watermijten in uw aquarium kunnen een zorgwekkende zorg zijn. Of misschien is het helemaal niets ernstigs.

Het hangt af van de specifieke variëteit van de mijt waarmee u te maken heeft.

Een van de eerste dingen die je over deze kleine beestjes moet weten, is dat ze van nature voorkomen in het aquatische ecosysteem.

Maar geen enkele aquariaan wil elke ochtend wakker worden met de aanblik van kleine beestjes in hun aquarium.

What Are Water Mites? Are They Harmful? (1)

En dat is precies waarom u ze misschien uit uw aquarium wilt verwijderen.

In deze gids wordt de aanwezigheid van watermijten in het aquarium uitgelegd, en ook of deze schadelijk zijn voor uw vissen.

Laten we beginnen met een voor de hand liggende vraag; Wat zijn deze kleine mijten in de tank?

Wat zijn watermijten?

Watermijten zijn een van de vele groepen benthische geleedpotigen en behoren tot verschillende families. Wetenschappers hebben tot wel 5000 soorten van deze mijten beschreven, die bodemhabitats zoals meren, bronnen en riffen bezetten.

Watermijten leven van nature in het watermilieu. Maar vinden soms hun weg naar gesloten aquaria en verstoppen zich in het substraat.

Jonge soorten kunnen gemakkelijk met het blote oog worden opgemerkt omdat ze vrij in de tank zwemmen. Maar dit verandert op volwassen leeftijd, waarbij de mijten zich diep in het substraat verstoppen.

Watermijten behoren tot de klasseSpinachtigenen lijken in veel opzichten op de gewone spinnen. En enkele van de meest voorkomende soorten zijn de volgende;

  • Daphnia
  • Ostracoden
  • Roeipootkreeftjes
  • Amfipoden

Hoe watermijten in aquaria terechtkomen

Watermijten kunnen via het substraat of andere aquariumdecoraties, zoals zand, aquariumplanten en levend gesteente, in uw aquarium terechtkomen.

Terwijl ze zich in de tank bevinden, zijn ze niet gemakkelijk met het blote oog waar te nemen.

Hun populatie neemt echter snel toe in de tank. En het zal niet lang duren voordat je ze in het juveniele of larvale stadium ziet.

Bovendien vergroten overtollig voedsel en de warme temperatuur de mijtenpopulatie in de tank.

Sommige mijtenvariëteiten, zoals roeipootkreeftjes, gedijen in zoet- en zoutwateromstandigheden, terwijl vlokreeftjes alleen in zoutwateromgevingen gedijen.

Watermijten zijn niet zo schadelijk, of in ieder geval de meeste niet

Watermijten zijn niet zo gevaarlijk als veel aquarianen denken. En er is geen reden tot paniek als je ze in de tank ziet.

Zie je, deze kleine beestjes bestaan ​​in aquatische habitats als een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. En een paar namen, zoals daphnia, zijn een belangrijke voedselbron voor de meeste aquariumvissen.

Maar de problemen beginnen wanneer de populatie van de mijt uit de hand loopt.

In dat geval kunt u een reeks problemen opmerken, zoals een verandering in de pH van het water, parasitaire infecties en een verlaagd zuurstofniveau in de tank.

Bovendien kunnen de parasitaire mijten eindeloze irritatie veroorzaken bij uw geliefde aquariumvissen.

Met kieuwmijten geïnfecteerde vissen zijn lusteloos, ontwikkelen ademhalingsproblemen en brengen een groot deel van hun tijd aan het wateroppervlak door.

Zoals u waarschijnlijk weet, verlaagt een grote populatie mijten ook de esthetiek van het aquarium.

Dit is wat ze hinderlijk maakt in de aquariumgemeenschap. En het is geen verrassing dat sommige aquarianen ze misschien willen elimineren.

Uiteindelijk hangt het af van het type mijten in het aquarium en hoe deze uw vissen beïnvloeden.

Het identificeren van de watermijten

De waarheid is dat je moeite zult hebben om watermijten in de tank te ontdekken.

En als u dat wel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk wijzen op een uit de hand gelopen populatie of op een groep watermijten in hun larvenstadium.

Watermijten lijken op dikke waterspinnen met kleine hoofden, ronde lichamen en acht poten.

Sommige soorten krijgen een karakteristiek garnaalachtig uiterlijk of zwevende kristallen.

Je kunt ze zien als kleine, zwarte of witte spinachtige wezens in de tank. Maar soms zie je ze overal zweven of op de aquariumplanten en andere decoraties.

Zullen watermijten uw vissen doden?

Niet alle watermijten zijn schadelijk voor uw vissen.

Maar wanneer ze uw aquarium binnendringen, kunnen sommige vissen tekenen van infectie vertonen, zoals lethargie, rusteloosheid en verminderde eetlust.

Andere symptomen zijn troebele ogen, beschadigde vinnen en huidlaesies.

Ook hebben sommige aquarianen gevallen gemeld van verstopte filters en sifons door de aanwezigheid van watermijten in de tank.

Hoewel watermijten geen directe invloed hebben op uw aquariumvissen, kunnen ze hun levenskwaliteit in gevangenschap verminderen. Dit verkort de levensduur van de vis in het aquarium.

Het wegwerken van de watermijten

Veel aquarianen zullen niet de moeite nemen om watermijten uit hun aquarium te verwijderen, omdat ze niet gevaarlijk zijn.

Een toenemende populatie kan echter wijzen op mogelijke problemen met uw aquarium.

En om die reden wil je ze misschien helemaal uit de tank verwijderen.

Hieronder staan ​​de vijf beste tips voor het elimineren van deze kleine beestjes als ze hinderlijk voor uw vissen worden;

1. Doe niets

Ja!

U hoeft zich geen zorgen te maken als de watermijten uw vissen geen last bezorgen.

Deze strategie vereist constante monitoring om ervoor te zorgen dat de mijtenpopulatie niet uit de hand loopt. Houd ze dus af en toe goed in de gaten om het risico op infecties in te schatten.

Meestal blijven de volwassen insecten in het substraat en zullen ze uw vissen niet in de weg zitten als ze voldoende voedsel hebben.

2. Laat peuleters kennismaken met de tank

Er is een lange lijst met aquariumvissen die zich graag voeden met de kleine beestjes in je aquarium, waaronder;

  • Zeeëngel
  • Vuurvis
  • Garnaal
  • Krabben
  • Mandarijn vis

Het is belangrijk op te merken dat de meeste namen op de lijst zoutwatersoorten zijn. En ze gedijen goed onder brakke omstandigheden als je ze thuis houdt.

Bedenk ook dat deze peuleters een enorme hoeveelheid voedsel nodig hebben om in gevangenschap te overleven. En misschien wilt u hun dieet aanvullen met visvoer van hoge kwaliteit, zelfs als u dit voornamelijk gebruikt om de insecten te elimineren.

Als alternatief kunt u de watermijten in overvloed oogsten, zodat uw peulenliefhebbers in gevangenschap nooit zonder voedsel komen te zitten.

3. Pas de tank aan

Watermijten kunnen een bedreiging vormen in het aquarium, afhankelijk van de soort waarmee u te maken heeft. Sommige verhogen de stressniveaus in het aquarium, waardoor uiteindelijk het leven van uw vissen wordt bedreigd.

Om die reden kunt u de tank aanpassen om u te helpen de bugs te elimineren.

Een belangrijke stap hier zou het gebruik van een busfilter zijn met de juiste functies om de bugs onmiddellijk uit te filteren.

4. Maak uw aquarium grondig schoon en onderhoud het

Natuurlijk is algemene tankreinheid de beste strategie om veel problemen met uw vissen op te lossen. En het elimineren van bugs is daar slechts één van.

Sommige mensen maken hun tanks één keer per week schoon. Anderen doen het één keer per maand.

Maar het echte antwoord hangt van veel factoren af.

De algemene veronderstelling is dat de frequentie waarmee u uw aquarium schoonmaakt, afhangt van het aantal vissen dat u houdt. Maar u kunt met een tweewekelijks schema werken als u watermijten in het aquarium opmerkt.

Bij een grondige reiniging moet het substraat worden overgeheveld, het glas worden afgeveegd en moet worden gecontroleerd of het waterfilter soepel functioneert.

Vergeet niet de waterkwaliteit te controleren, de aquariumplanten te snoeien en de tank opnieuw te vullen met schoon water.

5. Controleer de waterparameters

Watermijten gedijen goed bij een verminderde waterkwaliteit in de tank. En u zult stabiele waterparameters willen handhaven om hun populatie thuis onder controle te houden.

Beoordeel als onderdeel van de reinigingsroutine de waterparameters, inclusief de pH, watertemperatuur en ammoniak- en nitraatniveaus.

Andere nuttige tips zijn onder meer het regelmatig verversen van het water en het handhaven van een stabiele en acceptabele waterkolom.

Het voorkomen van de watermijten

Zoals we al zeiden, zijn watermijten moeilijk met het blote oog te herkennen. En het elimineren ervan zal nog moeilijker zijn.

Daarom moet preventie uw prioriteit zijn, ongeacht het soort insecten in het aquarium.

Begin met het in quarantaine plaatsen van nieuwe vissoorten gedurende minimaal 7 dagen voordat u ze in het aquarium introduceert.

Dit zal u helpen hun gezondheid te monitoren en het risico op ziekteoverdracht te voorkomen.

Diep reinigen is een andere effectieve strategie om watermijten op afstand te houden. En vergeet daarbij niet om af en toe een gedeeltelijke waterverversing uit te voeren om de algen- en bacteriegroei onder controle te houden.

Het elimineren van alle insecten uit je tank kan onmogelijk zijn. Doe dus je best, maar voel je niet slecht als je wat overgebleven beestjes in de tank ziet.

Uw vissen behandelen tegen parasitaire infecties

U hoeft niet in paniek te raken als u watermijten in de tank opmerkt. Maar in sommige gevallen zullen de parasitaire mijten aanzienlijke schade hebben aangericht tegen de tijd dat u hun aanwezigheid opmerkt.

Dit is waar het noodzakelijk wordt om uw vissen te behandelen tegen parasitaire infecties.

Begin met het schoonmaken van uw tank. Plaats vervolgens de geïnfecteerde vis in quarantaine als de symptomen aanhouden voordat u de juiste medicijnen krijgt om de aandoening onder controle te houden.

Het behandelen van uw vissen met medicinale tabletten kan vele dagen duren, afhankelijk van de ernst van de infectie.

En als de ziektesymptomen nog steeds niet verdwijnen, zoek dan deskundige hulp bij uw plaatselijke dierenarts.

Lees ook:

  • Wat zijn borstelwormen?
  • Wat zijn afvalwormen?
  • Kleine witte wormen in aquarium
  • Planaria-wormen in aquarium

Laatste gedachten

Kortom: kleine beestjes in de tank zijn niet zo schadelijk als veel mensen denken. Maar wat iedereen zeker weet, is dat ze de visuele aantrekkingskracht van de tank kunnen verminderen.

En in het ergste geval kunnen sommige soorten het lichaam van de vis irriteren en hinderlijk worden in het aquarium.

In dat geval kun je een van de bovenstaande methoden gebruiken om ze uit de tank te verwijderen.

Uiteindelijk hangt de beslissing om van deze kleine beestjes af te komen af ​​van het soort insecten in de tank en je voorkeuren.

Hopelijk helpt deze gids je bij het creëren van een prachtig aquarium als middelpunt van de aantrekkingskracht in huis.

Dit vind je misschien ook leuk:

  1. Wat zijn borstelwormen? Zijn ze schadelijk?
  2. 3 soorten kleine witte wormen in aquarium
  3. Planaria-wormen in aquarium: hoe ze te doden
  4. Wat eten goudvissen? Wat als er geen visvoer meer is?
Wat zijn watermijten? Zijn ze schadelijk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6321

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.